A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городенківської міської ради

Відділ освіти

Дата: 26.12.2022 08:38
Кількість переглядів: 30

 Функціонування і розвиток освіти

 

Відділом освіти здійснюється управління 29 освітніми закладами, 13-ма закладами дошкільної освіти,  закладом позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості», інклюзивно-ресурсним центром та центром професійного розвитку педагогічних працівників координується  діяльність названих освітніх закладів, здійснюються заходи з національно-патріотичного виховання як одного з головних напрямків виховної роботи. Організовано навчально-методичне і кадрове забезпечення закладів освіти, забезпечено своєчасне підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Проведено роботу щодо стовідсоткового охоплення дітей та підлітків шкільного віку процесом навчання та виховання.

 

 

Мережа

       Відповідно до ст.53 Конституції України кожен має право на освіту. У 2022/2023 н.р. закладами освіти громади надаються освітні послуги 4612 здобувачам освіти, з них 402 дітей на сімейній формі навчання. На початок 2022/2023 навчального року  закладами загальної середньої освіти охоплено 4412 дітей у 312 класах, 673 дітей у 40 групах – закладами дошкільної освіти, дошкільними підрозділами ЗЗСО та в групах з короткотерміновим перебуванням дітей, 738 дітей у 60 гуртках – закладом позашкільної освіти, 135 дитини – інклюзивно-ресурсним центром.

При цьому, показник наповнюваності класів у закладах загальної середньої освіти становить 14,1 при формульному розрахунку для нашої громади 15,5.

 

Випускники

 

У 2022 році базову загальну середню освіту здобули 454 учні, повну загальну середню освіту – 252, з них 1 внутрішньо-переміщена особа. За підсумками  навчання 31 випускник 11 класів виявили знання високого рівня  та нагороджені медалями. Учнів 4-х, 9-х та 11-х класів було звільнено від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації. 172 випускники 11-х класів пройшли тестування у формі Національного мультипредметного тесту – 2022.

 

Матеріальне забезпечення

 

Освітні послуги, які надають заклади освіти, відповідають запитам здобувачів освіти. Провідну роль у наданні якісних освітніх послуг відіграє освітнє середовище, у якому перебувають діти. Освітній простір осучаснено новими меблями, дидактичними матеріалами, навчально-методичною літературою.

Відповідно до ст.25 Закону України «Про освіту» засновник закладів освіти забезпечує утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованих ним закладів освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов. В 2022 році всі заклади загальної середньої освіти отримати ліцензії терміном на 10 років і мають змогу проводити освітню діяльність. З урахуванням пріоритетності потреб, відділом освіти організовано виконання капітальних і поточних ремонтних робіт, придбання товарів і послуг.

З метою створення безпечних умов навчання і роботи, відповідно до вимог Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання закладів освіти та організації освітнього процесу здійснено заходи, а саме:

 - Здійснено  капітальний ремонт системи опалення Чернятинського ліцею на суму 974 тис.грн.

- Здійснено  частковий ремонт системи опалення Городенківський ліцей  №1 в корпусі початкових класів  на суму 98 тис. грн;

  • Тишківський ліцей – придбано насоси на суму 70 200 грн;
  • Городенківський ліцей  №2– придбано насоси на суму 70 200 грн;
  • Городенківський ЗДО «Зірочка» - капітальний ремонт каналізаційних мереж, вартістю 175  тис.грн;
  • Городенківський ЗДО «Веселка» - капітальний ремонт каналізаційних мереж, вартістю 113  тис.грн;

Поточищенський ЗДО «Сонечко» - капітальний ремонт системи опалення та придбання котла, загальна  вартість робіт 175  тис.грн.

      Основним завдання відділу світи в 2022 році  було створення належних умов для безпечного перебування учасників освітнього процесу під час повітряних тривог в укриттях. Всі в 29 освітніх заклади мають укриття, що дало можливість з 01 вересня відновити освітній процес у очному форматі. На поточні ремонти і на облаштування укриттів виділено та профінансовано   600 тис.грн. (це закупівля матеріалів для ремонту укриттів, придбання піску, будівельних матеріалів  та інше)

 

Комп’ютеризація

Одним з найважливіших питань є інформатизація освіти, забезпечення закладів освіти сучасною комп'ютерною технікою, наочністю, створення освітнього середовища, що відповідають вимогам оновлених програм Міністерства освіти і науки України. Так, протягом звітного періоду відділом освіти, керівниками  освітніх закладів постійно вживалися конкретні заходи щодо подальшої інформатизації та комп'ютеризації освітнього процесу. В закладах загальної середньої освіти нараховується 499 одиниць комп'ютерної техніки, яка безпосередньо використовується  в освітньому процесі, в тому числі 114 комп’ютерів - у І-IV  та 385 комп’ютерів у V-XI класах.

Усі 13 закладів  дошкільної освіти, заклад позашкільної освіти, інклюзивно-ресурсний центр, які функціонують у громаді, забезпечені комп'ютерами та підключені до мережі Інтернет.

В цьому році громада отримала 48 ноутбуків для закладів загальної середньої освіти.

 

 

 

 

Протипожежні заходи

Безпека учнів беззаперечно є першочерговим завданням. Приведення закладів освіти у належний протипожежний стан потребує значних фінансових асигнувань та поступовості вирішення.

На 9 сесії Городенківської міської ради від 12.08.2021 р. затверджено програму протипожежної безпеки в освітніх закладах громади.

З цією метою у 2022 році:

  • Чортовецький ліцей, Росохацька ЗОШ І-ІІІ ст. обладнано  системами блискавкозахисту;
  • 29 закладів освіти забезпечені вогнегасниками
  • придбано 140 вогнегасників;
  •  в освітніх закладах здійснено заміри  опору ізоляції;
  • проведено навчання осіб, відповідальних за протипожежну безпеку;
  • здійснено планові/позапланові тренування з евакуації у всіх закладах освіти;
  • підготовлено Програму заходів по приведенню закладів освіти у належний протипожежний стан.

 

 

Забезпечення підручниками

 

На початок 2022-2023 навчального року учні 4-их та 8-их класів забезпечені підручниками  на 100%, учні 5 класів навчаються із електронних підручників у зв’язку із відсутністю коштів на підручники через воєнний стан.

 

 

Підвезення

Для організації підвозу до місця навчання залучено 7 транспортних засобів відділу освіти, які перебувають в належному технічному стані. Один    вилучений (мобілізований) до лав ЗСУ.  Забезпечено стовідсоткове підвезення дітей які потребують підвозу, а саме 546 учасників освітнього процесу та                     58 педагогічних працівників.

Рішенням виконавчого комітету  Городенківської міської ради затверджено Положення про порядок використання шкільних автобусів та схеми маршрутів, по яких здійснюється перевезення. Всі шкільні автобуси пройшли  технічний огляд, одержали страховий поліс, перед-  та  після- рейсовий  медичний огляд проводиться медичними  сестрами, які пройшли відповідні курси.

 

Харчування

Керівниками освітніх закладів щоденно здійснюється моніторинг якості харчування здобувачів освіти. Відповідно до рішення виконавчого комітету Городенківської міської ради здійснюється компенсація  на харчування дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування- 33; дітям, батьки яких були, або є учасниками АТО/ООС - 77; дітям, батьки яких мобілізовані до лав ЗСУ -252, дітям з особливими освітніми потребами- 45;

 

Виплати компенсації на харчування:

- в сумі 30.00 грн. на одну дитину в день дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування,

- в сумі 30,00 грн. на одну  дитину в день дітям, батьки яких були, або є учасниками АТО/ООС,

- в сумі 30,00 грн. на одну  дитину в день дітям, батьки яких були, або є учасниками ЗСУ,

- в сумі 30.00 грн. на одну дитину в день дітям з особливими освітніми потребами.

Загальна сума компенсацій становить  896  тис. грн.

Відділом освіти постійно проводиться моніторинг роботи веб-сайтів освітніх закладів щодо реалізації громадянами права на вільний доступ до інформації.

 

Інклюзивне навчання

У 2022 році комплексну оцінку розвитку дитини пройшли 43 осіб. За висновками ІРЦ 46 дітей здобувають освіту в інклюзивних класах ЗЗСО, 9 дитини – у інклюзивних групах ЗДО та 19 дітей отримують корекційно- розвиткові послуги в ІРЦ. Станом на 20.12.2021 року на обліку в ІРЦ перебуває 135  дітей.  Психолого-педагогічну оцінку в ІРЦ отримало 6 дітей з числа внутрішньо-переміщених осіб.

 

 

Позашкільна освіта

Забезпечувався відповідний рівень позакласної та позашкільної освіти. У комунальному закладі позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості» організовано роботу 60 груп, до роботи в яких залучено 738 дітей. Гуртки  працювали за напрямами:

-художньо-естетичний напрям – 27 груп, 340 дітей;

- еколого-натуралістичний  напрям -10 груп,130 дітей;

- науково-технічний напрям –18 груп, 210 дітей;

- гуманітарний напрям – 1 група, 12 дітей.

- пластові гуртки — 4 групи, 48 дітей.

Педагоги та вихованці закладу взяли участь у 6 Міжнародних конкурсах, 28 Всеукраїнських заходах в 12 обласних заходах та отримали загалом                   115 призових  місця.

   Двоє керівників гуртків зайняли призові місця на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу навчальних програм  з позашкільної освіти,                              4 авторські навчальні програми гуртків пройшли апробацію та затверджені  ОІППО для використання в  позашкільних закладах.

З вихованцями закладу проведено 22 різнопланових конкурсів, квестів, виставок, майстер-класів.

Відділом освіти спільно з Центром дитячої та юнацької творчості протягом звітного періоду проведено 16 заходів для учнівської молоді громади: День Соборності України, День довкілля, День землі, арт-галерея писанок «Великодній дивосвіт». День захисту дітей, конкурси образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, конкурс солістів «Пісенний дивограй», святкові урочистості до Дня працівників освіти, урочисте віче до 80-річниці створення УПА, конкурс читців патріотичної поезії,  проведено майстер-класи для дітей внутрішньо переміщених осіб, для дітей-сиріт та дітей з особливими освітніми потребами, конкурс саморобних ялинок “Техноялинка”,

З кожним роком  в загальноосвітніх закладах зменшується кількість дітей, схильних до правопорушень. Станом на початок  навчального року у закладах освіти немає учнів, які б стояли на обліку в кримінальній поліції.

 

 

І етап конкурсу хореографічних колективів

(кер. І.Б.Яцищук)

 

Основні завдання освітньої галузі на 2023 рік

 

У 2023 році відділ освіти Городенківської міської ради буде продовжувати працювати над вирішенням проблемних питань, основними з них є наступні:

  • обговорення та затвердження Стратегії розвитку освітньої галузі Городенківської  громади;
  • створення ефективної та спроможної мережі закладів освіти громади відповідно до фінансового ресурсу та кошторисних асигнувань державного бюджету;
  • створення опорного закладу загальної середньої освіти;
  • обговорення умов  щодо функціонування профільного ліцею;
  • співучасть у проєктній діяльності  щодо освітніх питань;
  • робота над оновленням кадрового складу шляхом співпраці із вищими навчальними закладами;
  • зміцнення матеріально- технічної бази освітніх закладів.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора